Degustacja
Rodzice oraz dzieci, mieli możliwość skosztowania w naszym kąciku degustacji pysznych kanapek z pastą awokado. Jest to jedna z propozycji w śniadaniowym menu. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze posiłki były pożywne i wartościowe, dlatego też,mamy na uwadze, jakośćproduktów oraz ich wartość odżywczą. Awokado to bardzo cenny owoc posiadający wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Zawiera istotne dla naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe oraz potas i witaminy takie jak A, C, E. Jego regularne spożywanie ma ogromne znaczenie dla układu odpornościowego.
Zdrowy Przedszkolak
DEGUSTACJA
Tym razem, rodzice oraz dzieci, mieli możliwość skosztowania co nieco słodkości.
Na naszej degustacji, pojawiło się pyszne ciasto jogurtowe z jabłkami.
Jest to własny wypiek, przygotowany przez nasze panie kucharki, który między innymi dzieci otrzymują na podwieczorek.
Znajdujący się w cieście jogurt naturalny, ma istotne znaczenie w diecie. Zawiera on bowiem probiotyki, które wspomagają i dbają o mikroflorę jelit, poprawiają trawienie oraz ułatwiają wchłanianie składników odżywczych. Posiada również, cenny i bardzo istotny wapń oraz kwas foliowy. Aby wzbogacić smak jak i wartość odżywczą w cieście znajduję się także jabłko, które jest bardzo lubiane przez dzieci. Owoc ten, zawiera witaminę C, wapń, żelazo oraz błonnik.
Degustacja
Degustacja
Po raz kolejny, w naszym w przedszkolu, odbyła się degustacja potraw.
Rodzice, mogli skosztować pysznego koktajlu mango-banan z dodatkiem tapioki.
Jest on bardzo odżywczy, gdyż zawiera wartościowe produkty. Tapioka, posiada szereg właściwości zdrowotnych. Znajdują się w niej między innymi witaminy: B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, wapń i magnez. To bezglutenowy i hipoalergiczny produkt.
Banan, to także wytworny owoc, który zawiera witaminy: A, B1, B2, E, K, C, kwas foliowy i pantotenowy. Natomiast mango, wyróżnia się dużą ilością witaminy C oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Takie bogactwo składników odżywczych, wpływa na zbilansowanie i zróżnicowanie diety. Dlatego staramy się, aby nasze specjały zawierały wszelkie składniki pokarmowe.
Degustacja naszych potraw
W naszym przedszkolu we wrześniu i październiku rodzice mieli możliwość skosztować na degustacji pysznych kanapek z różnymi pastami: serowo- jajecznej, z ciecierzycy, pomidorów i prażonego słonecznika oraz z awokado jak i pitnego jogurtu truskawkowego. Te smaczne przekąski znajdują się w naszym menu. Pamiętamy także o dzieciach z różnego rodzaju alergiami, dla których nasze potrawy są modyfikowane, aby mogły również posmakować naszych specjałów.
Przepis na pastę z awokado
Składniki
- awokado
- jajko
- majonez
- cytryna
- czosnek
- pieprz, sól
Sposób przygotowania: Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny i zblendować razem z ugotowanym jajkiem. Dodać do tego majonez, czosnek sól i pieprz. Można także wzbogacić smak dodając według własnego uznania zioła.
Strona 1 z 3