Panie pracujące w kuchni dbają o nasze przedszkolaki. Tym razem w ramach akcji ,,Zdrowy Przedszkolak" upiekły smaczne i zdrowe babki w kształcie zajączków. Nasze podwieczorki zawsze wyglądają pięknie i smakowicie.

Tym razem, rodzice oraz dzieci, mieli możliwość skosztowania co nieco słodkości.

Na naszej degustacji, pojawiło się pyszne ciasto jogurtowe z jabłkami.

Jest to własny wypiek, przygotowany przez nasze panie kucharki, który między innymi dzieci otrzymują na podwieczorek.

Znajdujący się w cieście jogurt naturalny, ma istotne znaczenie w diecie. Zawiera on bowiem probiotyki, które wspomagają i dbają o mikroflorę jelit, poprawiają trawienie oraz ułatwiają wchłanianie składników odżywczych. Posiada również, cenny i bardzo istotny wapń oraz kwas foliowy. Aby wzbogacić smak jak i wartość odżywczą w cieście znajduję się także jabłko, które jest bardzo lubiane przez dzieci. Owoc ten, zawiera witaminę C, wapń, żelazo oraz błonnik. 

Degustacja

Po raz kolejny, w naszym w przedszkolu, odbyła się degustacja  potraw.

 Rodzice, mogli skosztować pysznego koktajlu mango-banan z dodatkiem tapioki.

Jest on bardzo odżywczy, gdyż zawiera wartościowe produkty. Tapioka, posiada szereg właściwości zdrowotnych. Znajdują się w niej między innymi witaminy: B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, wapń i magnez. To bezglutenowy i hipoalergiczny produkt.

Banan, to także wytworny owoc, który zawiera witaminy: A, B1, B2, E, K, C, kwas foliowy i pantotenowy. Natomiast mango, wyróżnia się dużą ilością witaminy C oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.

Takie bogactwo składników odżywczych, wpływa na zbilansowanie i zróżnicowanie diety. Dlatego staramy się, aby nasze specjały zawierały wszelkie składniki pokarmowe.

 

 

W naszym przedszkolu we wrześniu i październiku rodzice mieli możliwość skosztować na degustacji pysznych kanapek z różnymi pastami: serowo- jajecznej, z ciecierzycy, pomidorów i prażonego słonecznika oraz z awokado jak i pitnego  jogurtu truskawkowego. Te smaczne przekąski znajdują się w naszym menu. Pamiętamy także o dzieciach z różnego rodzaju alergiami, dla których nasze potrawy są modyfikowane, aby mogły  również posmakować naszych specjałów.

Przepis na pastę z awokado

Składniki

- awokado

- jajko

- majonez

- cytryna

- czosnek

- pieprz, sól

Sposób przygotowania: Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny i zblendować razem z ugotowanym jajkiem. Dodać do tego majonez, czosnek sól i pieprz. Można także wzbogacić smak dodając według własnego uznania zioła.

Życzymy smacznego

W minionym tygodniu odbyła się degustacja faworków, które pojawiły się w menu przedszkolnym. Zwiastują one w Polsce rozpoczynający się ostatni tydzień karnawału. Każdy kto przyszedł w ten dzień do przedszkola miał możliwość poczęstowania się takimi pysznościami.