DZIEŃ DYNI
Miesiąc październik zakończyliśmy obchodami „Dnia Dyni”. Dynia jest botanicznie owocem, ponieważ rozwija się z kwiatu i zawiera nasiona. Jednak w kulinariach jest powszechnie traktowana i używana jak warzywo.
Dzień z dynią rozpoczęliśmy zajęciami artystycznymi, a następnie uczestniczyliśmy w zawodach turlania dyni. Motylki miały możliwość doświadczyć co dynia ma w środku. Dzieci badał strukturę, wyciągały i liczyły pestki. Podawały również propozycje wykorzystania dyni w kuchni.
JESIENNE KISZONKI
Motylki korzystając z jesiennych darów ogrodu przygotowały kapustę do kiszenia. Kiszona kapusta jest bardzo wartościowa, ponieważ dostarcza wielu witamin i minerałów oraz błonnika. Kiszenie kapusty w przedszkolu to aktywność edukacyjna i zabawa. podczas której. Dzieci zachowując standardy higieny pod nadzorem opiekunów poszatkowały kapustę i marchewkę. Zasypały je solą, a następnie ugniatały, aż puści sok. Słoiki z kapustą zajęły ważne miejsce w kąciku przyrody. Tam dzieci będą obserwować proces fermentacji. W ten sposób mają możliwość uczenia się o tradycji, ekologii i zdrowym odżywianiu.
DZIEŃ JABŁKA
Dzień jabłka rozpoczęliśmy od rozmowy na temat jabłkowego wyglądu, kolorów, wielkości, kształtu, smaku, różnych odmian, dlaczego warto je jeść, pod jaką postacią i czy tylko ludzie lubią te owoce. Dzieci obejrzały jabłka rosnące na jabłoni za pomocą lupy. Następnie zrobiły sok z jabłek za pomocy sokowirówki. Wszystkim taki sok bardzo smakował.