Informacja dotycząca alergenów występujących w żywności stosowanej w przedszkolu

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w stosowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 alergenów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane są w codziennym

Jadłospisie i oznaczone są numerem.


1.ZIARNA ZBÓŻ zawierające gluten ,tzn. pszenica ,żyto ,jęczmień, owies, orkisz oraz produkty przygotowane na ich bazie

2. Skorupiaki i produkty przygotowane na ich bazie

3. JAJA oraz produkty przygotowane na ich bazie

4.RYBY oraz produkty przygotowane na ich bazie

5.ORZESZKI ZIEMNE oraz produkty przygotowane na ich bazie

6.ZIARNO SOJOWE praz produkty przygotowane na jego bazie

7.MLEKO oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)

8.ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca ,pistacjowe, oraz produkty przygotowane na ich bazie

9.SELER oraz produkty przygotowane na jego bazie

10.GORCZYCA oraz produkty przygotowane na jej bazie

11.ZIARNO SEZAMOWE oraz produkty przygotowane na jego bazie

12.DWUTLENEK SIARKI ORAZ SIARCZYNY w stężeniu wyższym niż 10mg/kg lub mg/l

13.ŁUBINY oraz produkty przygotowane na ich bazie

14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie