Zdrowy Przedszkolak
DEGUSTACJA
Tym razem, rodzice oraz dzieci, mieli możliwość skosztowania co nieco słodkości.
Na naszej degustacji, pojawiło się pyszne ciasto jogurtowe z jabłkami.
Jest to własny wypiek, przygotowany przez nasze panie kucharki, który między innymi dzieci otrzymują na podwieczorek.
Znajdujący się w cieście jogurt naturalny, ma istotne znaczenie w diecie. Zawiera on bowiem probiotyki, które wspomagają i dbają o mikroflorę jelit, poprawiają trawienie oraz ułatwiają wchłanianie składników odżywczych. Posiada również, cenny i bardzo istotny wapń oraz kwas foliowy. Aby wzbogacić smak jak i wartość odżywczą w cieście znajduję się także jabłko, które jest bardzo lubiane przez dzieci. Owoc ten, zawiera witaminę C, wapń, żelazo oraz błonnik.
Degustacja
Degustacja
Po raz kolejny, w naszym w przedszkolu, odbyła się degustacja potraw.
Rodzice, mogli skosztować pysznego koktajlu mango-banan z dodatkiem tapioki.
Jest on bardzo odżywczy, gdyż zawiera wartościowe produkty. Tapioka, posiada szereg właściwości zdrowotnych. Znajdują się w niej między innymi witaminy: B1, B2, B6, C, PP, cynk, fosfor, wapń i magnez. To bezglutenowy i hipoalergiczny produkt.
Banan, to także wytworny owoc, który zawiera witaminy: A, B1, B2, E, K, C, kwas foliowy i pantotenowy. Natomiast mango, wyróżnia się dużą ilością witaminy C oraz błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Takie bogactwo składników odżywczych, wpływa na zbilansowanie i zróżnicowanie diety. Dlatego staramy się, aby nasze specjały zawierały wszelkie składniki pokarmowe.
Degustacja naszych potraw
W naszym przedszkolu we wrześniu i październiku rodzice mieli możliwość skosztować na degustacji pysznych kanapek z różnymi pastami: serowo- jajecznej, z ciecierzycy, pomidorów i prażonego słonecznika oraz z awokado jak i pitnego jogurtu truskawkowego. Te smaczne przekąski znajdują się w naszym menu. Pamiętamy także o dzieciach z różnego rodzaju alergiami, dla których nasze potrawy są modyfikowane, aby mogły również posmakować naszych specjałów.
Przepis na pastę z awokado
Składniki
- awokado
- jajko
- majonez
- cytryna
- czosnek
- pieprz, sól
Sposób przygotowania: Awokado obrać, skropić sokiem z cytryny i zblendować razem z ugotowanym jajkiem. Dodać do tego majonez, czosnek sól i pieprz. Można także wzbogacić smak dodając według własnego uznania zioła.
OSTATKI
W minionym tygodniu odbyła się degustacja faworków, które pojawiły się w menu przedszkolnym. Zwiastują one w Polsce rozpoczynający się ostatni tydzień karnawału. Każdy kto przyszedł w ten dzień do przedszkola miał możliwość poczęstowania się takimi pysznościami.
Strona 1 z 2